Dags för veteranbils status i Sverige

Kära veteranbils-ägare och entusiaster. Nu är det dags att vi tar vårt ansvar till att bidra till en bättre miljö för alla. Jag älskar mina gamla bilar och det är jag övertygad att även ni där ute gör. Jag tror även att det finns många som uppskattar att vi har dem och kör med dem även om de inte själv kan tänka sig att äga en veteranbil. Vi bevarar svensk motorhistoria.

Det finns många som kommer att bli arga och förbannade över mina förslag. Men det är bara de personer som blir förbannade som vi måste komma åt. Jag tror att Sverige är ett av de länder där det är billigt och enkelt att äga en klassiker. Ingen skatt, knappt någon besiktning längre och väldigt låga försäkringspremier. Vi kan köra var vi vill med våra bilar (fortfarande).

Mitt förslag är att man skall införa en så kallad ”collector plate” för veteranbilar i Sverige. När din bil uppfyller en viss status. Det vill säga, när den har passerat och besiktning där den bedöms på alla områden, inte bara ur trafiksäkerhetsperspektiv. Utan även i kvalitet på lack, krom, inredning, motor etc etc. Din bil ska här nå upp till en viss poäng för att få ”collector status” och då först blir den skattebefriad.

Om din bil INTE når upp till dessa poäng så skall denna påföras skatt och den skall ej vara berättigad till specialförsäkring. Kanske ej vara tillåten i centrum i större städer.

Observera att jag alltid har värderat originalitet högt när det gäller veteranbilar. Om din bil ex fortfarande är i sin första lack när den är 30 år gammal skall den självklart premieras för det även om det finns spår av användande. Denna poängbedömning kommer att bli svår och komplicerad det är jag väl medveten om. Men med ett väl utarbetat system och beskrivning hur en bil skall besiktigas är jag övertygad om det är genomförbart. Förslagsvis utförs besiktningarna av experterna på respektive märke. Det vill säga märkesklubbarna.

Ännu en anledning att genomföra detta system skulle vara att hela försäkringsbranschen skulle bli jätteglad och kanske det kan delta i lägre premier. Idag har man inte och susning om vad det är för bilar och vilket värde de har på försäkringsbolagen. Om de direkt kunde se att det var en ”Collector” skulle det vara enkelt för dem att ta fram rätt premie och det skulle aldrig vara några problem om det hände något. Som värderingsman för Handelskammaren har jag fått besiktiga många skrotbilar som ägaren försökt påstå att vara värda hur mycket som helst och jämfört sin egen bil med concours bilar utomlands. Och jag har även träffat ägare som fått extremt fina bilar skadade eller stulna och sedan jämför försäkringsbolagen dessa med något skrap de hittat på blocket när de skall lösas ut.

Jag bodde 5 år i Vancouver Kanada och där hade man ett sådant system. Det kan man läsa mer om här. https://www.icbc.com/vehicle-registration/collector-mods/Pages/Collector-vehicles.aspx

Jag skriver detta för att värna om veteranbils hobbyn i Sverige. Det är dags att stanna upp och tänka till. När till och med en kossa kan vara en miljöbov så är det bara en tidsfråga innan man får upp ögonen för våra gamla bilar. Och då är det bättre vi är förbereda om vi vill kunna fortsätta åka. Och det är egentligen helt rätt. Man skall inte kunna pendla med sin Mercedes 300 diesel från 1983 som har gått 60,000 mil och inte betala skatt! Man borde till och med bestraffas för sådana fordon och betala extra

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du alltid att vara uppdaterad om nya bilar på väg in.
* obligatoriskt

Språk

en English cs Czech da Danish nl Dutch fr French de German it Italian no Norwegian pl Polish es Spanish sv Swedish